Følgere

søndag 3. oktober 2010

funkis i linjer og form på et sted jeg elsker

Stupetårnet ved Ingierstrand bad.
Ingierstrand bad er et sjøbad i Oppegård kommune på østsiden av Oslo. Anlegget ble tegnet av arkitektene Ole Lind Schistad og Eivind Moestue i 1931 på oppdrag av familien Ingier. Arkitektene uttalte selv at deres målsetning var å tilpasse bygningene til det kuperte terrenget "så den landskapelige skjønnhet understrekes, og arealet ikke overmøbleres".
Første byggetrinn sto ferdig i 1933. Badeanlegget bestod da av stupetårnet, omkledningspaviljongen, friluftserveringen og administrasjonsbygningen. Andre byggetrinn sto ferdig året etter, og anlegget ble supplert med restauranten og centralkiosken.

 
På sine glansdager var det rundt 120 000 besøkende i betalingsbadet per sesong. Det var satt opp dampbåt fra Oslo sentrum som kjørte skytseltrafikk gjennom hele sommersesongen.
Ingierstrand ble i samtiden kalt "fjordens frognerseter". Badet representerte noe moderne og nytt, sammen med tilsvarende anlegg på Hvalstrand i Asker og Sundøya ved Tyrifjorden. Eksisterende offentlige bad ble mest brukt av velstående personer, som tok seg et bad for renslighetens og helsens skyld. Det var av samme grunn at folk badet i friluft, selv om enkelte også svømte prydelig bak lerretsforheng i kjønnsavdelte sjøbad lenger inn i fjorden for å få mosjon.


 "Her vokser det frem et badeetablissement av dimensjoner som hittil har vært ukjent i Norge", skrev Aftenposten, da siste byggetrinn av Ingierstrand bad sto ferdig våren 1934.

De nye friluftsbadene hadde mer å by på. I en tid der rekreasjon og idrett ble sett på som noe som ga livet mening og der naturbegeistringen var enorm blant hovedstadens innbyggere, representerte Ingierstrand et svar på folks søken etter "det gode fritidsliv".
Anlegget er bygget i funksjonalisme og var et resultat av at folk flest hadde begynt å få mer fritid. Det finnes i dag planer om å restaurere badet.
Den 2700 mål store tomten bestående av restaurant, danseplass og garderobeanlegg samt stupetårn, rutsjebane og parkeringsplass til 150 biler, ble solgt til Oslo kommune i 1936 for 1,8 millioner kroner.

(teksten er klippet fra Wikipedia)

funkisfioline
hilser deg fra 1o meter`n:)
(er dette flotte anlegget laget for bare meg?)7 kommentarer:

 1. Det var mye jeg ikke viste om Ingierstrand bad gitt...*ler*..
  Ha en super dag,
  klem :O)

  SvarSlett
 2. Heisann,ja og det er mer i den nyrere historien om badet.
  Det vil jeg skrive om i et innlegg snart, mange diskusjoner om hvordan drive og rehabilite selve bygget.

  SvarSlett
 3. Er badeengelen fortsatt ute å kjenner på vannet?

  SvarSlett
 4. Tjusigt bad..men så högt..jag är så höjdrädd..
  skulle inte ta de trapporna.. kram

  SvarSlett
 5. Bien,det badet droppet jeg akkurat denne dagen,men det er fortsatt grei temperatur i sjøen. 13-14 grader:)klem

  Irene,det ER høyt,jeg holder meg godt fast og ser IKKE ned før toppen. Da kiler det både her og der....skal jeg love deg.
  Ja,det er et utrolig vakkert bad vi har:)
  klem

  SvarSlett
 6. Utrolig stilg, rart hva de fikk til på trettitallet ;)

  Skulle sett dette fantastiske stedet!

  God helg Fioline, klem til deg;)

  SvarSlett
 7. Gunda,plutselig kan du komme sørover,så kan vi gå opp på 10 ern sammen:)funkis helt til toppen!
  helgeklem tilbake til deg fra meg:)

  SvarSlett